8 steg for en helhetlig Instagram-profil

En helhetlig Instagram-profil er et resultat av at man har publisert innhold over tid som er konsekvent, tydelig og gjenkjennelig.

Dette betyr at din visuelle kommunikasjon på denne plattformen må være i tråd med din særegne visuelle identitet.

En tydelig visuell identitet er et sterkt virkemiddel for å bygge en troverdig og gjenkjennbar merkevare. Dette gjelder ikke bare Instagram, men på alle flater din merkevare er synlig på. Enten det er andre sosiale medium, nettside eller på trykksaker.

Din visuelle identitet er din visuelle stemme – og skal formidle ditt budskap gjennom visuelle elementer.

Det blir ikke til over natten; Det krever litt strategisk tankegang, kreativitet, gjennomføringsevne og en god del valg. Men det er noe ALLE kan få til.


I denne artikkelen skal du få de verktøyene du trenger for å finne ut hva som er din visuelle identitet – slik at du får en gjennomført og helhetlig Instagram-profil!


 

Print Screen fra min Instagramkonto rikke.knits

HVA ER FORSKJELLEN PÅ VAREMERKE OG MERKEVARE?

Et varemerke er kjennetegn ved et produkt eller tjeneste, som for eksempel logo, symboler, navn, slagord eller design. Et varemerke er altså noe du kan søke patent på.

En merkevare er summen av alle assosiasjonene til et produkt, tjeneste – eller til deg som person. Er assosiasjonene helhetlige, tydelige og positive så har du en sterk merkevare. Er assosiasjonene negative og inkonsistente så bør man handle raskt for å snu disse, da de svekker din merkevare.

En sterk merkevare er noe man må gjøre seg fortjent til, og som man må jobbe strategisk for å oppnå. 

HVA ER VISUELL IDENTITET?

Den visuelle identiteten merkets ansikt utad, og skal reflektere merkevarens overordnede strategi. Vi kan si at visuell identitet er en visualisering av merkevarens personlighet.

På en så visuell kanal som Instagram så er den visuelle identiteten selve grunnpilaren for å bygge merkekjennskap og positive merkeassosiasjoner. Selvsagt må også selve produktet og innholdet være godt, men presentasjonen av produktet er like viktig; Det må være appellerende til målgruppen.

Den visuelle identiteten består av:

Logo
Fargepalett
Typografi
Grafiske elementer
Symboler
Fotostil
Tone of voice

Visuell identitet

MEN HVORDAN OVERFØRER JEG DETTE TIL MEG OG MIN INSTAGRAM-KONTO?

Hvis du skal bygge merkevaren «meg» på Instagram så er den visuelle identiteten et viktig virkemiddel for å sette retning og gi de riktige assosiasjonene til din merkevare.

Den visuelle identiteten er en visualisering av din personlighet – og hvordan du kommer frem til den får du i de 8 stegene under!


8 STEG FOR EN HELHETLIG INSTAGRAM-PROFIL


Det er nå du må sette deg ned med penn og papir, og starte tankeprosessen. Visuell identitet er ikke tilfeldig, det er et resultat av strategiske valg basert på din identitet, hva du ønsker å formidle, og til hvem budskapet rettes mot.

1 Hva er merkevaren «meg»?

Dette er kanskje det aller viktigste punktet i prosessen, som setter retningslinjer for de neste stegene. Bruk god tid og tenk godt gjennom hva du ønsker å formidle og hva som er «deg».

Og mitt beste tips – vær deg selv. Det er vanskelig å leve opp til noe man ikke er i det lange løp. Du er unik og det er akkurat det som at din merkevare vil skille seg ut fra andre.

Prøv å svar på disse spørsmålene:

Hvem er jeg?
Hva er mine verdier?
Hva brenner jeg for?
Hva ønsker jeg å kommunisere?
Hvordan ønsker jeg å fremstå?
Hva ønsker jeg at andre skal si om meg og min merkevare?

2 Hvem er målgruppen min?

Å definere en konkret målgruppe er viktig for sette retning for kommunikasjonen din. Jo mer konkret du klarer å beskrive målgruppen, jo lettere er det å sette en bestemt visuell identitet etterpå.

Hvem er du snakker til?
Hva bryr de seg om?
Hva tiltrekkes de av?
Hvilket problem skal du hjelpe dem med?

Gjerne lag deg en bestemt person du skal snakke til. Konkretiser kjønn, alder, sivilstatus, demografi, interesser, hobbyer, hvilke utfordringer har personen, hva drømmer hen om? Dette vil gjøre det enklere i valg av bilder, tone of voice, farger i din visuelle identitet, men også når du faktisk skal lage bilde og tekst til poster på Instagram.

Du vil for eksempel bruke ulike ord og bilder om du kommuniserer med en 50 år gammel mann eller en 19 år gammel jente ;-)

3 Finn inspirasjon

Når du har bestemt deg for en konkret målgruppe så er det lurt å søke litt inspirasjon til din visuelle identitet. Finn bilder, elementer og tone of voice som støtter de assosiasjonene du ønsker at andre/målgruppen skal ha om deg og din merkevare.

Jeg bruker ofte Pinterest til å lage moodboards, men får også inspirasjon av andre kontoer på Instagram.

4 Logo og grafiske elementer

Logo ser alltid veldig profesjonelt ut, og særlig på en nettside er en egen logo hensiktsmessig. Men på Instagram så skal du bygge en relasjon til målgruppen og følgerne dine. Min erfaring er at å ha et ansikt å knytte merkevaren opp mot gjør at troverdigheten øker. Så gjerne bruk et bilde av deg selv som profilbilde.

Grafiske elementer kan være bestemte former eller mønstre som du kan bruke for å underbygge din visuelle identitet. I stedet for logo så kan dette være noe du bruker i den visuelle kommunikasjonen som er gjenkjennbart for målgruppen din. For eksempel animasjoner i video eller de bildene/illustrasjonene du bruker i Highlights på profilen din.

5 Fargevalg

Farger er vanskelig syns jeg, for det er jo så mange fine farger! Farger følger trender som alt annet her i verden, og det gjelder å finne de fargene som du ønsker at skal representere din merkevare år etter år.

Hvilke farger passer til merkevaren deg?
Hvilke farger er det ditt publikum liker og tiltrekkes av?

Hvor mange farger du skal velge til din fargepalett er litt opp til deg. Men jeg liker å ha 2-3 hovedfarger og 2-3 støttefarger. Du bør også bestemme deg for når de ulike fargene skal brukes.

Fargepalett Rikke Waal

Eksempel:
La oss si at du har en interiørkonto på Instagram. Når du deler en post om «Innredningstips» så bruker du hovedfarge A og støttefarge C. Men når du deler en post om «Must haves» så bruker du hovedfarge B og støttefarge D.

På denne måten vil følgerne dine etter hvert vite intuitivt hva innlegget handler om bare ved å se hvilke farger som er brukt.

6 Typografi

Typografi er det samme som fonter, og fonter får du i alskens former og formater. Her er det også fint å bruke Pinterest til inspirasjon, for denne verdenen er virkelig uendelig.

Her er det også fint å velge seg en hovedfont og en-to støttefonter. Og ofte så er det lurt å ha ulike fonter til web og trykk, da lesbarheten på de flatene er ulike.

Jeg syns forresten det er veldig lekkert å blande fonter med og uten serifer, for å få litt kontrast mellom hovedfont og støttefont.


TIPS!

Jeg lager mye innhold til Instagram i Instagram Stories og i appen Unfold. Da sparer jeg masse tid ved at jeg legger mitt visuelle uttrykk innenfor rammene i disse appene. Da kan jeg bare publisere på Instagram med en gang, og slipper å lage designet i InDesign/Photoshop først.

Visuell identitet laget i Unfold

Innhold til Instagram Stories til @rikke.knits jeg har laget i appen Unfold.

Nå skal jeg ikke skryte på meg å være 100 % konsekvent i alt jeg legger ut,
men jeg prøver å bruke de sammen fargene så langt det lar seg gjøre ;-)


7 Bildebruk

På en visuell plattform som Instagram så er det selvsagt at bildene du bruker er viktige. Bildene er kanskje det sterkeste virkemidlet for å bygge merkevare. Det er godt kjent at et bilde sier mer enn tusen ord, og det er fortsatt sant.

Når du bestemmer deg for hvilke bilder og hva slags redigering du skal brukes på Instagram, så må du ha målgruppen din i bakhodet.

Hva er det du skal formidle til de?
Hva bryr de seg om?
Hva tiltrekkes de av?
Hvilket problem skal du hjelpe dem med?

I en perfekt verden er ALT du legger ut i Instagram Feed, Story og Reels on point med din personlighet, ditt budskap og de assosiasjonene du vil at andre skal ha til ditt merke.

Eksempel på bildebruk basert på min visuelle identitet

Disse bildene er hentet fra mine to Instagramkontoer @rikkewaal og @rikke.knits.
Jeg ønsker at begge kontoene skal ha tilnærmet lik visuell identitet.

8 Tone of voice

Tone of voice er det samme som stemmebruk, og er overførbart til både bilder, skriftlig og muntlig språk. Bildene har vi allerede tatt for oss, og stemmebruken går litt hånd i hånd med de.

Spørsmålet du må stille deg her er: Hvilken stemme har min merkevare?

Bruker du mye slangord og moteord?
Spiller du på humor, eller har du en mer seriøs tone?
Hvor mye personlig skal deles?
Er du faktaorientert eller spiller du på følelser?

Nå har du heldigvis satt ord på: Hvem du er, hva du skal formidle, hvem som er målgruppen, og hva du ønsker at andre skal si og tenke om din merkevare. Hva slags språk er appellerende til dette publikumet? Hvilke ord/uttrykk bruker de?

Og skal du formidle mye fagstoff så er det lurt å legge ordbruken på et nivå målgruppen forstår :-)


TADA! Dette var altså mine tips for å få en mer helhetlig og gjennomført Instagram-profil.

Det er mye å tenke på og kan virke litt uoverkommelig, men bruk mest tid på steg 1 og 2. Hvem er jeg, og hvem er målgruppen min? Da er det lettere å gå videre med de neste stegene og finne din egen visuelle identitet.

Det er jo ingen fasit på hva som er rett og galt, så du må bare prøve deg frem. Og det er lov å angre og starte prosessen på nytt også. Men som sagt:

En helhetlig Instagram-profil er et resultat av at man har publisert innhold over tid som er konsekvent, tydelig og gjenkjennelig.

Håper du fikk nytte av dette, og still meg gjerne spørsmål i kommentarfeltet :-)

Klem, Rikke

 


Kilder:
Store Norske Leksikon
Samuelsen, Peretz, Olsen: Merkevareledelse på Norsk 2.0 (2010)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.