Louisiana Sweater strikket av Rikke Waal

Slik vasker du strikketøyet

Når du er ferdig med et nytt strikketøy er det alltid lurt å gi prosjektet et oppskyll før du tar det i bruk eller gir det bort til andre.

FORDELEN MED Å VASKE STRIKKETØYET ER AT DU FÅR

Jevnet ut maskene
Slik at små unøyaktigheter og ulik strikkefasthet går mer i ett med hverandre.

Fjernet overskuddsfarge
Så du slipper å få farge på deg selv, andre klær, eller møbler.

Blokket ut til riktig passform
Så plagget passer perfekt til deg eller mottakeren

Louisiana Sweater strikket av Rikke Waal

SLIK VASKER DU STRIKKETØYET

Legg strikketøyet i vann

Legg strikketøyet i bløtt i en balje/vask/bøtte med lunket vann. Jeg bruker ikke noe form for såpe, da jeg syns at strikketøyet bli unødig strekt og dyttet på for å få skylt det ut etter. Men det finnes såper som du slipper å skylle ut, feks. Eucalan Ullsåpe, men denne har jeg ikke prøvd selv.

La strikketøyet ligge i bløtt i ca. 30 minutter.

Pass på all overskuddsfarge er skylt ut

Tøm ut vannet og skyll en runde til med friskt kaldt vann, slik at all overskuddsfarge skylles bort.

Få strikketøyet så tørt som mulig

Klem ut så mye vann du klarer av strikketøyet med hendene. Prøv å unngå å strekke genseren for mye. Enten så kan du legge strikketøyet inni et håndkle, som du ruller sammen, og får klemt ut vannet på denne måten – eller så kan du også sentrifugere strikketøyet i vaskemaskinen.

NB! Da er det kun sentrifugering og ikke vask, 800-1000 omdreininger. Jeg pleier også legge strikketøyet i en vaskepose.

Tørk strikketøyet på et lunt og varmt sted

Legg så strikketøyet på et nytt og tørt håndkle. Blokk ut til riktig passform. Vær forsiktig så du ikke strekker den for mye, da kan ermene bli for lange, eller bolen for vid.

Tørk genseren oppå håndkleet på et lunt sted, feks. badegulvet. Vær forsiktig ved bruk av direkte varme i tørkeprosessen. Det er fristende å legge plagget foran vedovnen for å få litt fortgang, men her er heller tålmodighet en dyd.


NB! Dette gjelder for helt nytt strikketøy, som kommer rett av pinnene.

Det anbefales ikke å vaske ull for mye – for som vi vet så renser ull seg selv også. Jeg pleier å legge mine strikkagensere ute til lufting på verandaen når det er minusgrader ute. Da drepes bakterier og genseren blir lukfri.

Er plagget synlig tilsølt så kan du enten prøve å fjerne selve flekken, eller sjekke om garnet kan vaskes i vaskemaskinen. Superwash-garn er garntyper som tåler vaskemaskin, og de fleste barneklær er strikket i den type garn. Men sjekk alltid for sikkerhetsskyld. Er veldig kjedelig om plagget blir tovet og krymper..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.