TRIKSENE SOM GIR EN PERFEKT BOLLEDEIG

Bollefocaccia

Du er kanskje også en av de som elsker gjærbakst?

Du bare drømmer om de der luftige bollene som rives fra hverandre i sakte film, og som klemmes sammen mellom fingrene så melisen drypper.. Men av en eller annen grunn så får du aldri det resultatet når du skal bake selv?

Her har jeg fasiten på hvordan du får lager verdens beste boller!

Tipsene under fungerer utmerket til alle slags typer gjærbakst. Boller, skolebrød, kanelknuter, bollefocaccia .. jeg bare nevner det♥

I lang tid slet jeg med å få bollene så saftige og myke som jeg ville. Det eneste jeg klarte å produsere var steinharde små klumper med sprukken overflate.. Jeg bakte og bakte, og resultatene uteble. Men så begynte jeg å eksperimentere selv og plutselig en dag hadde jeg knekt koden.

Og nå skal spare deg for flere mislykkede forsøk – her får du nemlig mine supertips!

Bollefocaccia

· TRIKSENE SOM GIR EN PERFEKT BOLLEDEIG ·

UTSTYRET

 • Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Den gjør jobben for deg på halve tiden og får knadd deigen sammen med en presisjon som håndmakt ikke kan. Har du ikke kjøkkenmaskin, så brett opp ermene for en liten treningsøkt ved kjøkkenbenken.

INGREDIENSENE

 • De aller beste bollene får du ved å lage deigen helt selv. Jeg bruker grunnoppskriften på søt gjærdeig fra Trines Matblogg, og den finner du helt gratis her. Men du kan også bruke 1-2-3-pakkene som blant annet Møllerens tilbyr. Jeg har hatt like gode resultater med ferdigpose.
 • Tørrgjær funker like bra som fersk gjær. Jeg opplever å få samme resultat uavhengig om jeg bruker tørr- eller fersk gjær. Tørrgjæren blander du bare sammen med det tørre, mens ferskgjæren smuldrer du bare oppi det tørre
 • Alle ingrediensene bør ha ca samme temperatur – unntatt smøret. De fleste av oss har tørrvarer i kjøkkenskapet, mens melk og egg står i kjøleskapet. Da har ingrediensene du skal bruke i deigen ulik temperatur, og dette kan slå ut på deigen. Tips! Ta ut kjøleskapsvarene i god tid før du skal bake, så er du klar til bakingen dagen etterpå.
 • Brukt kaldt smør. Erfaringsmessig så blir deigen luftigere da. Du har kanskje sett at de kjevler inn kaldt smør når det bakes wienerbrød og croissanter, og det er nettopp denne wienerbrød-effekten vi vil ha i bollene også.
 • Bruk heller for kald melk, enn for varm. Eltingen gjør at temperaturen stiger i deigen, og den vil etter hvert bli like fingervarm som om du hadde varmet opp melken. Er væsken for varm risikerer du at temperaturen stiger for mye og dreper gjæringsprosessen. Og det vil vi jo ikke..

Bollefocaccia

BAKINGEN

 • Smuldre den ferske gjæren over melet. Du trenger ikke å løse opp gjæren i varm melk. Når eltekroken begynner å jobbe så sørger den for å fordele gjæren i deigen og skaper varme som gjør at gjæren aktiveres.
 • Elt alltid inn smøret til slutt. Skjær kaldt eller romtemperert smør i terninger, og slipp de oppi bakebollen litt etter litt mens eltekroken går. Elt deigen helt til alt smøret er godt innarbeidet, og bruk gjerne glutentesten for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
 • Baker du uten kjøkkenmaskin så anbefaler jeg at du løser opp gjæren i lunken melk, og smelter smøret før du blander sammen deigen.

HEVINGEN

 • Heving er ekstremt viktig. Og deigen skal både forheve og etterheve. Etter at deigen er eltet sammen så dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted i minst 1,5 time – gjerne 2 timer.
 • Etterhevingen er like viktig som forhevingen. Når du har trillet ut bollene eller kjevlet ut til bollefocaccia, så skal deigen heve i ca 45 minutter til før begynner stekingen.

STEKINGEN

 • Plassér bollene med maks 1 cm avstand til hverandre. Under etterhevingen vil bollene heve seg inn i hverandre, og du får de myke og digge kantene på bollene i stedet for en hard stekeskorpe.
 • Stek bollene på over- og undervarme på ca 210 grader. Plasser stekebrettet midt i ovnen. Steketiden er ca 10-12 minutter.
 • Hvordan vet jeg at bollene er ferdig stekt? Her må du bruke øynene; Når du ser at baksten begynner å bli gylden på toppen så ta en stekespade og løft på bollene/deigen. Er baksten gyldenbrun på undersiden også er den ferdig stekt. Husk at ferdigstekt gjærbakst skal være gyldenbrun og ikke lys. Mange steker deigen alt for lite og da blir baksten rå inni.
Bollefocaccia
NÅ ER DET DIN TUR!

Jeg håper disse tipsene blir til hjelp neste gang du skal bake – de har i alle fall hjulpet meg masse. Å bake gjærdeiger er kanskje ikke rocket science, men det er faktisk kjemi på høyt nivå. Derfor krever gjærbakst litt grunnleggende kunnskap, og noen runder med prøving og feiling før resultatet blir perfeksjonert.

Bruker du disse triksene neste gang du skal lage bolledeig så er du litt nærmere drømmen om perfekt boller. Og som et siste lite supertriks: Ha i et par teskjeer med vaniljesukker med ekte vanilje i deigen – og vær raus med kardemommen! Det gjør susen. For resultatet neste gang – det blir myke, luftige og deilige boller!

Legg igjen en kommentar når du gitt bollebakingen en ny sjanse.
Jeg er nysgjerrig på om triksene funket for deg


FIKK DU LYST PÅ BOLLER NÅ?


 

Share the love:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.